Internetdagarna 2014 Dag 1

Internetdagarna 2014 Dag 1


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/martinquist.se/blog.martinquist.se/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 1384

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/martinquist.se/blog.martinquist.se/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/martinquist.se/blog.martinquist.se/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/martinquist.se/blog.martinquist.se/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/martinquist.se/blog.martinquist.se/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707

Nu sattes punkt på första dagen för Internetdagarna.
Sammanfattningsvis har det varit väldigt många intryck och mycket att ta in, men på det stora hela väldigt intressant.

Dagen började med föreläsningar från bloggaren och journalisten Cory Doktorow som belyste frågor gällande integriteten online och öppenkällkod. Kan tyckas tungt att starta en måndagsmorgon med, men det var väldigt intressant och han gjorde ett bra intryck. En bra start på dagen med andra ord. Här är hans keynote.

Direkt efter pratade författarinnan Emily Parker om hur internet och sociala medier ger kraft åt aktivister och gräsrotsrörelser och gav exempel ifrån Ryssland, Kina och Kuba. Här är hennes keynote.

Därefter delades vi alla upp de program och spår vi hade fått välja vid biljettköpen.
Programmet lovade så himla många sessioner vilket gjorde det svårt att välja, men när det kom till kritan kände jag att en heldag med WordPress kändes som ett bra alternativ för min del.

Maria Zerihoun som stod som arrangör för spåret ”valde” dock att inte närvara eftersom hon hellre ville vara med på BB för sitt barns födsel. Helt klart godkänt i in bok.
Så istället tog realisatören och forografen Ola Hedin vid och styrde skeppet mot mål. Ola har i många många år både lekt och jobbat professionellt med WordPress som plattform och det i och med det leverera en bra bra föreläsning, även Marias bortfälle inte blev klart förrän igårkväll (om jag förstod det rätt)

Under dagen kom en variation på företag och företagare som valt wordpress framför andra plattformar som sitt CMS-lösning.

Vi fick, förutom Ola själv, lyssna på bland andra grymme webbutvecklaren Daniel Pataki, som gav sina tips på just webbutveckling och verktyg han använder.

Anna Gullstrand, VD på webbyrån Fröjd som till exempel delgav en smart checklista på hur de tänker kring användande av plug-ins.

Dessutom var Olof Engvall och Ida Sandin från Resurs Bank där och återgav sin historia hur det kom sig att de valde WordPress till sina samtliga webbsidor i norden. De kunde stolt tala om att de var den allra första banken att använda just WordPress. Och eftersom ingen motsagt sig det påstående står det fast. Någon annan som har koll på det?

Per Gårdehall, projektledare på Svenska Institutet berättade deras väg till WordPress.
Sweden.se är för övrigt en riktigt snygg sida nu!

Avslutningsvis (och vilken avslutning sen) skyndade sig chefen för it-utveckling från Helsingborgs stad, Jukka Heino, upp på scen för att återge sin historia. Även han hur de gick från Sharepoint 2007 till WordPress.
Det var en annorlunda presentation och en helt klart den roligaste. Med sagt var det nog inte menat att vara det dock.

Samtliga föreläsare har i alla fall ta sina företags hemsidor till nästa nivå tack vare WordPress och det var uppenbarligen hela grejen med det här spåret.
Med facit i hand, hur intressant det än var, kanske jag skulle valt något av de andra spåren ändå.
Jag som själv sysslat väldigt mycket med WordPress, och förvisso håller med föreläsarna, var det inte mycket nytt jag kunde plocka med mig.
Daniel Pataki var nog den som levererade mest.

Absolut bästa föreläsning kom under lunchen.
Det var den kinesisk-kanadensiska konstnären Sougwen Chung som dels återberättade sin process när hon arbetar, men även sin syn på det där fenomenet selfies. En mycket intressant och på ett sätt inspirerande dragning på hur vi fungerar när det kommer till just det här.
Hon satte det i paritet med när hon var i Genève för att ställa ut sina verk och hennes telefon inte fick kontakt. Meddelande som stod som ”Du har inga nya meddelanden.” ”Kom ihåg mig på den här datorn”, har hon gjort till sitt fortgående projekt som hon kallar ”Goth Screenshots”.

Imorgon fortsätter konferensen och jag ser redan framemot det.
Då träffar jag återigen Daniel Erkstam som är med i panelen som ska upp Den digitala folkligheten. Det kommer bli superbra.

Ni som inte är här kan följa eventet live här!

2Comments

  • derkstam

    Daniel Erkstam / 24 november 2014 11:51

    Tack för sammanfattningen! Kul att läsa då jag missade dag 1. Ska bli kul att ses imorgon!

  • MartinQuist.se | Digitala Mediedagen | MartinQuist.se / 12 februari 2015 12:35

    […] Gullstrand, VD på digitalbyrån Fröjd. Jag hade glädjen att höra henne prata med Internetdagarna i höstas och så återigen idag. Hon berättade om hur start-ups som till exempel Uber och […]

Leave a Comment